
Definicja RZODKIEWKA (RAPHANUS SATIVUS): Uważane jest, iż jest skarłowaciałą metodą rzodkwi, wyhodowaną poprzez rolników holenderskich. Jednoroczna roślina o czerwonych, okrągłych albo owalnych owocach i lekko piekącym smaku. Zawiera niewielkie ilości różnych witamin (C, PP. B1, B2) i składniki mineralne (wapń, sód, siarkę, żelazo, magnez, miedź, fosfor). Rzodkiewki jada się na surowo, z twarogiem i pieczywem albo w sałatkach, również zapiekane albo duszone. Dobrze wpływają na ukrwienie organizmu. Sugerowane w diecie dla osób ze schorzeniami reumatycznymi i w diecie odchudzającej
Czym jest RZODKIEWKA (Raphanus sativus znaczenie w Słownik wege R.
- Przygotowanie RZODKIEW CZARNA (Raphanus Sativus Var. Niger):
- Gotowanie Dalekiego Wschodu. Nazywana czasem czarną rzepą należy do roślin o najcenniejszych właściwościach leczniczych. Jej korzenie zawierają sporo cennych substancji o właściwościach bakteriobójczych rzodkiewka (raphanus sativus) co znaczy.
- Przygotowanie RYŻ:
- Gotowanie skąd został sprowadzony do Europy poprzez Aleksandra Wielkiego i Arabów. To jest zboże najbogatsze w białka, z kolei ubogie w tłuszcze. Z racji na relacja sodu do potasu zbliżony do tego, jakim rzodkiewka (raphanus sativus) krzyżówka.
- Przygotowanie RABARBAR (RZEWIEŃ) OGRODOWY (Rheum Rhaponticum):
- Gotowanie roślina warzywna z rodz. rdestowatych. Stosowana na kompoty, do ciast i dżemów. Liście rabarbaru są bogate w witaminę C. Korzenie i kłącza zawierają związki o właściwościach przeczyszczających i rzodkiewka (raphanus sativus) co to jest.