seler zwyczajny apium definicja
Dla wegetarian SELER ZWYCZAJNY (Apium graveolans). Słownik znajdują się niewielkie ilości witaminy.

Czy przydatne?

Dieta SELER ZWYCZAJNY (Apium graveolans)

SELER ZWYCZAJNY (Apium przygotowanie
Przygotowanie seler zwyczajny (apium graveolans) dieta

Definicja SELER ZWYCZAJNY (APIUM GRAVEOLANS): Znany od starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy więcej witaminy C niż korzenie i prowitaminę A. Aromatyczny korzeń stosowany jest do przyrządzania zup, wywarów, sałatek, surówek i past. Utarty i suszony jest składnikiem soli selerowej. Używany w dietach odchudzających i w daniach o właściwościach uspokajających. Z racji na właściwości moczopędne jest pomocny w leczeniu obrzęków, nadciśnienia, zakażeń dróg moczowych i reumatoloidalnego zapalenia stawów; dzięki właściwościom przeciwskurczowym służący jako lek w bolesnym miesiączkowaniu. Olejek eteryczny zawarty w selerze pobudza pracę przewodu pokarmowego, poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Zewnętrznie służący w sytuacjach pokrzywki, zapaleń skóry, owrzodzeń i ran

Czym jest SELER ZWYCZAJNY (Apium znaczenie w Słownik wege S.

Przygotowanie SZPINAK (Spinacia Oleracea):
Gotowanie Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa seler zwyczajny (apium graveolans).
Przygotowanie ŚLIWA (Prunus Domestica):
Gotowanie Syrii i Kaukazu. Aktualnie uprawia się kilka tys. odmian. Owoce śliwy – wydłużone albo kuliste pestkowce, zielone, żółte albo fioletowe – są bogate w witaminy, szczególnie w prowitaminę A, witaminy z seler zwyczajny (apium graveolans).
Przygotowanie SAŁATA (Latuca Sativa):
Gotowanie Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93 seler zwyczajny (apium graveolans).
Przygotowanie SZAFRAN:
Gotowanie Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast seler zwyczajny (apium graveolans).
Przygotowanie SZAFRAN UPRAWNY (Crocus Sativus):
Gotowanie używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną seler zwyczajny (apium graveolans).
  • Dodano:
  • Autor: