
Definicja SELER ZWYCZAJNY (APIUM GRAVEOLANS): Znany od starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy więcej witaminy C niż korzenie i prowitaminę A. Aromatyczny korzeń stosowany jest do przyrządzania zup, wywarów, sałatek, surówek i past. Utarty i suszony jest składnikiem soli selerowej. Używany w dietach odchudzających i w daniach o właściwościach uspokajających. Z racji na właściwości moczopędne jest pomocny w leczeniu obrzęków, nadciśnienia, zakażeń dróg moczowych i reumatoloidalnego zapalenia stawów; dzięki właściwościom przeciwskurczowym służący jako lek w bolesnym miesiączkowaniu. Olejek eteryczny zawarty w selerze pobudza pracę przewodu pokarmowego, poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Zewnętrznie służący w sytuacjach pokrzywki, zapaleń skóry, owrzodzeń i ran
Czym jest SELER ZWYCZAJNY (Apium znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie SOJA (Glycine Max):
- Gotowanie Została sprowadzona do Europy najpierw XX w. poprzez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Jest ceniona z racji na spore wartości odżywcze. Zawiera 50% białka, 25% tłuszczu i witaminy i sole mineralne seler zwyczajny (apium graveolans) co to jest.
- Przygotowanie SZPINAK (Spinacia Oleracea):
- Gotowanie Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa seler zwyczajny (apium graveolans) definicja.
- Przygotowanie SAŁATA (Latuca Sativa):
- Gotowanie Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93 seler zwyczajny (apium graveolans) co znaczy.
- Przygotowanie SZPARAGI (Asparagus Officinalis):
- Gotowanie Europy z Bliskiego Wschodu. Istnieje ok. 20 odmian dwóch podstawowych gatunków: szparagów zielonych i szparagów białych. Częścią jadalną sa grube, mięsiste pędy zakończone główką. Cenne z racji na seler zwyczajny (apium graveolans) słownik.
- Przygotowanie SZAFRAN UPRAWNY (Crocus Sativus):
- Gotowanie używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną seler zwyczajny (apium graveolans) znaczenie.