Definicja SOJA (GLYCINE MAX): Pochodzi z Azji. Została sprowadzona do Europy najpierw XX w. poprzez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Jest ceniona z racji na spore wartości odżywcze. Zawiera 50% białka, 25% tłuszczu i witaminy i sole mineralne. Spożywa się strąki i nasiona. Nasiona soi są dodatkiem do potraw, stosowane do wyrobu twarogu tofu, sosów (między innymi japońskiego miso i indonezyjskiego tempeh), past przyprawowych, oleju i substytutów mięsa
Czym jest SOJA (Glycine max znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie ŚLIWA (Prunus Domestica):
- Gotowanie Syrii i Kaukazu. Aktualnie uprawia się kilka tys. odmian. Owoce śliwy – wydłużone albo kuliste pestkowce, zielone, żółte albo fioletowe – są bogate w witaminy, szczególnie w prowitaminę A, witaminy z soja (glycine max) co znaczy.
- Przygotowanie SELER ZWYCZAJNY (Apium Graveolans):
- Gotowanie starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy soja (glycine max) krzyżówka.
- Przygotowanie SZAFRAN UPRAWNY (Crocus Sativus):
- Gotowanie używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną soja (glycine max) co to jest.
- Przygotowanie SZPINAK (Spinacia Oleracea):
- Gotowanie Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa soja (glycine max) słownik.
- Przygotowanie SZAFRAN:
- Gotowanie Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast soja (glycine max) czym jest.