
Definicja SZAFRAN UPRAWNY (CROCUS SATIVUS): Jako przyprawy używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną, czerwonopomarańczową barwę. Dzięki barwnikowi – krecynie – nadają żółtą barwę zupom, sosom, potrawom z ryżu i ciastom. We Włoszech stosowany do risotta, we Francji - do likierów. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie – dla uzyskania 50 g szafranu trzeba zebrać ręcznie około 7500 znamion
Czym jest SZAFRAN UPRAWNY (Crocus znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie SAŁATA (Latuca Sativa):
- Gotowanie Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93 szafran uprawny (crocus sativus).
- Przygotowanie SZAFRAN:
- Gotowanie Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast szafran uprawny (crocus sativus).
- Przygotowanie SELER ZWYCZAJNY (Apium Graveolans):
- Gotowanie starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy szafran uprawny (crocus sativus).
- Przygotowanie SZPINAK (Spinacia Oleracea):
- Gotowanie Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa szafran uprawny (crocus sativus).
- Przygotowanie ŚLIWA (Prunus Domestica):
- Gotowanie Syrii i Kaukazu. Aktualnie uprawia się kilka tys. odmian. Owoce śliwy – wydłużone albo kuliste pestkowce, zielone, żółte albo fioletowe – są bogate w witaminy, szczególnie w prowitaminę A, witaminy z szafran uprawny (crocus sativus).