Definicja KUKURYDZA (ZEA MAYS): Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo konserwowaną, a również kukurydzę pękającą. Kukurydza charakteryzuje się sporą wartością odżywczą, zawiera wiele węglowodanów, znaczące ilości prowitaminy A i witaminy E, wiele potasu (300 mg w 100 g), magnezu i fosforu. Zawiera niewielkie ilości białka. Ziarno kukurydzy dodaje się do sałatek i farszów, z mąki przyrządza mamałygę, placki i budynie. Z racji na znikomą zawartość glutenu nie nadaje się do wypieków. Skrobia kukurydziana służy do zagęszczania zup i sosów
Czym jest KUKURYDZA (Zea mays znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
- Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kukurydza (zea mays) co znaczy.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kukurydza (zea mays) krzyżówka.
- Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
- Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kukurydza (zea mays) co to jest.
- Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
- Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kukurydza (zea mays) słownik.
- Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
- Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kukurydza (zea mays) czym jest.