
Definicja CEBULA JADALNA (ALLIUM CEPA): Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (w pierwszej kolejności związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku). Spożywana na surowo, w sałatkach i jako bonus do potraw. Dzięki obecności związków siarki i olejku eterycznego wyróżnia się mocnymi właściwościami dezynfekującymi. Może być używana w leczeniu zakażeń dróg oddechowych i ropnych zmian skórnych. Z racji na zawartość cynku korzystnie wpływa na odporność komórkową
Czym jest CEBULA JADALNA (Allium cepa znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
- Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
- Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
- Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C cebula jadalna (allium cepa).