
Definicja CEBULA JADALNA (ALLIUM CEPA): Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (w pierwszej kolejności związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku). Spożywana na surowo, w sałatkach i jako bonus do potraw. Dzięki obecności związków siarki i olejku eterycznego wyróżnia się mocnymi właściwościami dezynfekującymi. Może być używana w leczeniu zakażeń dróg oddechowych i ropnych zmian skórnych. Z racji na zawartość cynku korzystnie wpływa na odporność komórkową
Czym jest CEBULA JADALNA (Allium cepa znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
- Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
- Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
- Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy cebula jadalna (allium cepa).
- Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
- Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w cebula jadalna (allium cepa).