cebula jadalna allium cepa definicja
Dla wegetarian CEBULA JADALNA (Allium cepa). Słownik dzikim. Do Europy została sprowadzona w.

Czy przydatne?

Dieta CEBULA JADALNA (Allium cepa)

CEBULA JADALNA (Allium cepa przygotowanie
Przygotowanie cebula jadalna (allium cepa) dieta

Definicja CEBULA JADALNA (ALLIUM CEPA): Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (w pierwszej kolejności związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku). Spożywana na surowo, w sałatkach i jako bonus do potraw. Dzięki obecności związków siarki i olejku eterycznego wyróżnia się mocnymi właściwościami dezynfekującymi. Może być używana w leczeniu zakażeń dróg oddechowych i ropnych zmian skórnych. Z racji na zawartość cynku korzystnie wpływa na odporność komórkową

Czym jest CEBULA JADALNA (Allium cepa znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy cebula jadalna (allium cepa).
Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A cebula jadalna (allium cepa).
Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cebula jadalna (allium cepa).
Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cebula jadalna (allium cepa).
Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C cebula jadalna (allium cepa).
  • Dodano:
  • Autor: