Definicja RZODKIEW CZARNA (RAPHANUS SATIVUS VAR. NIGER): Pochodzi z Dalekiego Wschodu. Nazywana czasem czarną rzepą należy do roślin o najcenniejszych właściwościach leczniczych. Jej korzenie zawierają sporo cennych substancji o właściwościach bakteriobójczych, między innymi zasady purynowe, witaminy PP, C i B i spore ilości potasu, wapnia, siarki i magnezu. Spożywana w formie surówek ze śmietaną i soku. W Chinach robi się z niej kiszonki. Pobudza tworzenie i przepływ żółci, poprawia perystaltykę jelit, niszczy sporo rodzajów bakterii w przewodzie pokarmowym, nawet tych odpornych na działanie antybiotyków. Służąca przy chorobach wątroby, szczególnie przy kamicy żółciowej, we wzdęciach i bólach brzucha, w zakażeniach dróg moczowych, w zapaleniach płuc i oskrzeli, w zwalczaniu obrzęków
Czym jest RZODKIEW CZARNA (Raphanus znaczenie w Słownik wege R.
- Przygotowanie RABARBAR (RZEWIEŃ) OGRODOWY (Rheum Rhaponticum):
- Gotowanie roślina warzywna z rodz. rdestowatych. Stosowana na kompoty, do ciast i dżemów. Liście rabarbaru są bogate w witaminę C. Korzenie i kłącza zawierają związki o właściwościach przeczyszczających i rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger) co znaczy.
- Przygotowanie RZODKIEWKA (Raphanus Sativus):
- Gotowanie jest skarłowaciałą metodą rzodkwi, wyhodowaną poprzez rolników holenderskich. Jednoroczna roślina o czerwonych, okrągłych albo owalnych owocach i lekko piekącym smaku. Zawiera niewielkie ilości rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger) krzyżówka.
- Przygotowanie RYŻ:
- Gotowanie skąd został sprowadzony do Europy poprzez Aleksandra Wielkiego i Arabów. To jest zboże najbogatsze w białka, z kolei ubogie w tłuszcze. Z racji na relacja sodu do potasu zbliżony do tego, jakim rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger) co to jest.