rzodkiew czarna raphanus definicja
Dla wegetarian RZODKIEW CZARNA (Raphanus sativus var. niger). Słownik należy do roślin o.

Czy przydatne?

Dieta RZODKIEW CZARNA (Raphanus sativus var. niger)

RZODKIEW CZARNA (Raphanus przygotowanie
Przygotowanie rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger) dieta

Definicja RZODKIEW CZARNA (RAPHANUS SATIVUS VAR. NIGER): Pochodzi z Dalekiego Wschodu. Nazywana czasem czarną rzepą należy do roślin o najcenniejszych właściwościach leczniczych. Jej korzenie zawierają sporo cennych substancji o właściwościach bakteriobójczych, między innymi zasady purynowe, witaminy PP, C i B i spore ilości potasu, wapnia, siarki i magnezu. Spożywana w formie surówek ze śmietaną i soku. W Chinach robi się z niej kiszonki. Pobudza tworzenie i przepływ żółci, poprawia perystaltykę jelit, niszczy sporo rodzajów bakterii w przewodzie pokarmowym, nawet tych odpornych na działanie antybiotyków. Służąca przy chorobach wątroby, szczególnie przy kamicy żółciowej, we wzdęciach i bólach brzucha, w zakażeniach dróg moczowych, w zapaleniach płuc i oskrzeli, w zwalczaniu obrzęków

Czym jest RZODKIEW CZARNA (Raphanus znaczenie w Słownik wege R.

Przygotowanie RYŻ:
Gotowanie skąd został sprowadzony do Europy poprzez Aleksandra Wielkiego i Arabów. To jest zboże najbogatsze w białka, z kolei ubogie w tłuszcze. Z racji na relacja sodu do potasu zbliżony do tego, jakim rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger).
Przygotowanie RABARBAR (RZEWIEŃ) OGRODOWY (Rheum Rhaponticum):
Gotowanie roślina warzywna z rodz. rdestowatych. Stosowana na kompoty, do ciast i dżemów. Liście rabarbaru są bogate w witaminę C. Korzenie i kłącza zawierają związki o właściwościach przeczyszczających i rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger).
Przygotowanie RZODKIEWKA (Raphanus Sativus):
Gotowanie jest skarłowaciałą metodą rzodkwi, wyhodowaną poprzez rolników holenderskich. Jednoroczna roślina o czerwonych, okrągłych albo owalnych owocach i lekko piekącym smaku. Zawiera niewielkie ilości rzodkiew czarna (raphanus sativus var. niger).
  • Dodano:
  • Autor: