
Definicja DYNIA ZWYCZAJNA (CURCUBITA PEPO): Pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowej. Owoce dyni zawierają związki cukrowe, pektyny, niewielkie ilości soli potasu, wapnia, magnezu i żelaza i witaminy C, B1, PP i prowitaminę A. Są zasadotwórcze. Z miąższu dyni przyrządza się zupy albo marynaty, dodaje także do ciast. Dynia ma cenne właściwości dietetyczne i jest szczególnie sugerowana chorym z miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym i ludziom z obrzękami na tle niedomogi serca i w niewydolności nerek i w chorobach wątroby, w cukrzycy i otyłości
Czym jest DYNIA ZWYCZAJNA (Curcubita znaczenie w Słownik wege D.
- Przygotowanie DYNIA SZPARAGOWA (Curcubita Pepo):
- Gotowanie kabaczkiem, o wielu odmianach, różniących się smakiem, kolorem i kształtem. Kabaczek zielony, o grubej skórce, ma żółtawy, słodki miąższ, nadaje się do gotowania, faszerowania i pieczenia. Kabaczek dynia zwyczajna (curcubita pepo) co to jest.
- Przygotowanie DYNIA SZPARAGOWA (Curcubita Pepo):
- Gotowanie kabaczkiem, o wielu odmianach, różniących się smakiem, kolorem i kształtem. Kabaczek zielony, o grubej skórce, ma żółtawy, słodki miąższ, nadaje się do gotowania, faszerowania i pieczenia. Kabaczek dynia zwyczajna (curcubita pepo) definicja.