carota daucus marchew definicja
Dla wegetarian MARCHEW (Daucus carota). Słownik B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu.

Czy przydatne?

Dieta MARCHEW (Daucus carota)

MARCHEW (Daucus carota przygotowanie
Przygotowanie marchew (daucus carota) dieta

Definicja MARCHEW (DAUCUS CAROTA): Pochodzi z Persji. Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych, gotowana, smażona, zapiekana. Wytwarza się z niej także sok. Zawiera spore ilości błonnika, który klasyfikuje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie antymiażdżycowe. Korzeń marchwi jest cennym środkiem przy leczeniu cukrzycy, chorób związanych z niedoborem witaminy A. Ugotowana na papkę marchew wspomaga leczenie biegunek

Czym jest MARCHEW (Daucus carota znaczenie w Słownik wege M.

Przygotowanie MORELA (Armeniaca Vulgaris):
Gotowanie Europy zostało sprowadzone poprzez Arabów w początkach ery nowożytnej. Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, z omszałą skórką. Zawierają bardzo wiele witaminy A (najwięcej ze marchew (daucus carota).
Przygotowanie MIĘTA (Mentha Sp.):
Gotowanie kilkuset odmianach. W najwyższym stopniu ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita), najpopularniejsza mięta polna (Mentha arvensis). Liście zawierają olejek eteryczny, którego kluczowym marchew (daucus carota).
Przygotowanie MALINA WŁAŚCIWA (Rubus Idaeus):
Gotowanie różowatych narastający dziko i hodowany. Soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znaczących ilości witaminy C (prawie tyle samo co cytryny). Zawierają błonnik marchew (daucus carota).
Przygotowanie MAJERANEK (Origanum Majorana):
Gotowanie liście i wysuszony kwiatostan jednorocznej rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają olejki eteryczne, garbniki i goryczkę, odznaczają się mocnym korzennym zapachem i ostrym marchew (daucus carota).
  • Dodano:
  • Autor: