cardamomum elettaria kardamon definicja
Dla wegetarian KARDAMON (Elettaria cardamomum). Słownik imbirowatych, o bulwiastych kłączach.

Czy przydatne?

Dieta KARDAMON (Elettaria cardamomum)

KARDAMON (Elettaria przygotowanie
Przygotowanie kardamon (elettaria cardamomum) dieta

Definicja KARDAMON (ELETTARIA CARDAMOMUM): Wysuszone nasiona kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny zapach (dzięki olejkom eterycznym) i gorzkawy palący smak. Są wyłuskiwane z trójkomorowych torebek, a następnie mielone albo tłuczone. Stanowią jedną z najdroższych i najwykwintniejszych przypraw. Służące do aromatyzowania kawy, herbaty, wyrobów cukierniczych, dodaje się je również do potraw pikantnych. Kardamon wchodzi w skład przyprawy curry

Czym jest KARDAMON (Elettaria znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kardamon (elettaria cardamomum) co znaczy.
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kardamon (elettaria cardamomum) krzyżówka.
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kardamon (elettaria cardamomum) co to jest.
Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kardamon (elettaria cardamomum) słownik.
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kardamon (elettaria cardamomum) czym jest.
  • Dodano:
  • Autor: