cardamomum elettaria kardamon definicja
Dla wegetarian KARDAMON (Elettaria cardamomum). Słownik imbirowatych, o bulwiastych kłączach.

Czy przydatne?

Dieta KARDAMON (Elettaria cardamomum)

KARDAMON (Elettaria przygotowanie
Przygotowanie kardamon (elettaria cardamomum) dieta

Definicja KARDAMON (ELETTARIA CARDAMOMUM): Wysuszone nasiona kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny zapach (dzięki olejkom eterycznym) i gorzkawy palący smak. Są wyłuskiwane z trójkomorowych torebek, a następnie mielone albo tłuczone. Stanowią jedną z najdroższych i najwykwintniejszych przypraw. Służące do aromatyzowania kawy, herbaty, wyrobów cukierniczych, dodaje się je również do potraw pikantnych. Kardamon wchodzi w skład przyprawy curry

Czym jest KARDAMON (Elettaria znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kardamon (elettaria cardamomum).
Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kardamon (elettaria cardamomum).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kardamon (elettaria cardamomum).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kardamon (elettaria cardamomum).
Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kardamon (elettaria cardamomum).
  • Dodano:
  • Autor: