
Definicja PIETRUSZKA (PETROSELINUM SATIVUM): Korzenie pietruszki są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i furanokumaryn. Korzeń jest składnikiem wywarów, dodaje się go do surówek i sałatek, a również do marynat. Pietruszka ma właściwości moczopędne. Związki czynne zawarte w korzeniach zwiększają wytwarzanie śliny i soków trawiennych. Pietruszka może być używana w leczeniu kamicy moczowej, przewlekłych infekcji dróg moczowych, w dnie i gośćcu. Z racji na zawartość witaminy C, żelaza i potasu liście odgrywają korzystną rolę w łagodzeniu tak zwany wiosennego zmęczenia. Jedna łyżka siekanej natki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy C i E
Czym jest PIETRUSZKA (Petroselinum znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie POR (Allium Porrum):
- Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych pietruszka (petroselinum sativum) co znaczy.
- Przygotowanie PSZENICA:
- Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze pietruszka (petroselinum sativum) krzyżówka.
- Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
- Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na pietruszka (petroselinum sativum) co to jest.
- Przygotowanie PORZECZKI: BIAŁA, CZERWONA I CZARNA (Ribes Sp):
- Gotowanie o uprawie w Europie pochodzą z XV w. Bogate w witaminę C, w szczególności porzeczka czarna. Zawierają pektyny, garbniki i antocyjany i składniki mineralne, w tym bor i jod, a również związki żelaza pietruszka (petroselinum sativum) słownik.
- Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
- Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pietruszka (petroselinum sativum) czym jest.