
Definicja AGREST (GROSSULARIA RECLINATA): Roślina europejska, która zdobyła sobie nazwę „winorośli północy”. Jadalne są owoce (jagody) o barwie czerwonej, zielonej albo żółtej, w miarę inicjalnie dojrzewające, dzięki czemu stanowią latem dobre źródło witaminy C, witamin B1, PP i prowitaminy A. Zawierają związki żelaza, miedzi i fosforu, a również kwasy organiczne, w szczególności cytrynowy, któremu zawdzięczają cierpki smak. Rzadko spożywane na surowo Stanowią ceniony składnik kompotów, dżemów, konfitur. Z racji na zawartość pektyn służą także do wyrobu wina. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, są więc sugerowane w dietach odchudzających. Poprawiają trawienie zwiększając wytwarzanie żółci, ułatwiają także wydalanie produktów przemiany materii poprzez zwiększanie wydalanie moczu. sugerowane do spożywania na surowo przy zaparciach i przy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające
Czym jest AGREST (Grossularia reclinata znaczenie w Słownik wege A.
- Przygotowanie ARBUZ (Citrullus Vulgaris):
- Gotowanie rośliny z rodz. dyniowatych, pochodzącej z Afryki Południowej i uprawianej w ciepłych rejonach na całym świecie. Jadalne są owoce (jagody) o wadze do kilkunastu kilogramów, o czerwonym albo różowym agrest (grossularia reclinata) co to jest.
- Przygotowanie ANYŻ GWIAZDKOWY (Illicu Verum):
- Gotowanie ośmioramiennej gwiazdki wiecznie zielonego krzewu z rodz. magnoliowatych, uprawianego w Chinach i na Półwyspie Malajskim. Stanowi popularną przyprawę w Azji Południowo-Wschodniej o korzenno-słodkawym agrest (grossularia reclinata) definicja.
- Przygotowanie AWOKADO (Persea Gratissima):
- Gotowanie pochodzącego z Ameryki Południowej, o zielonej albo ciemnej skórce. Dojrzały ma tłusty, miękki miąższ. Spożywany zwykle na surowo, jako samodzielna przystawka albo składnik sałatek i gęstych sosów (w agrest (grossularia reclinata) co znaczy.
- Przygotowanie ANYŻEK (Pimmpinella Anisum):
- Gotowanie sproszkowane owoce jednorocznej rośliny baldaszkowatej uprawianej w państwach południowych. Charakteryzują się słodkawo-korzennym, piekącym smakiem, intensywnym zapachem i szaro-brunatną barwą. Od agrest (grossularia reclinata) słownik.