
Definicja PIETRUSZKA (PETROSELINUM SP.): Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli
Czym jest PIETRUSZKA (Petroselinum sp znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
- Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na pietruszka (petroselinum sp.) co to jest.
- Przygotowanie POMIDOR (Lyopersicon Esculentum):
- Gotowanie do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą pietruszka (petroselinum sp.) definicja.
- Przygotowanie PORZECZKI: BIAŁA, CZERWONA I CZARNA (Ribes Sp):
- Gotowanie o uprawie w Europie pochodzą z XV w. Bogate w witaminę C, w szczególności porzeczka czarna. Zawierają pektyny, garbniki i antocyjany i składniki mineralne, w tym bor i jod, a również związki żelaza pietruszka (petroselinum sp.) co znaczy.
- Przygotowanie POR (Allium Porrum):
- Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych pietruszka (petroselinum sp.) słownik.
- Przygotowanie PSZENICA:
- Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze pietruszka (petroselinum sp.) znaczenie.