
Definicja POMARAŃCZA (CITRUS SINENSIS): Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza olejku bergamotowego służącego do aromatyzowania herbaty Earl Grey). Pomarańcze słodkie spożywane są na surowo, w sałatkach owocowych, jako bonus do potraw i ciast. Służą do wyrobu soków, galaretek i dżemów. Zawierają niewielkie ilości witamin i soli mineralnych, mają właściwości bakteriobójcze. Pod skórką znajduje się biała warstwa, tak zwany albedo, bogata w witaminę P (rutynę) i pektyny. Kandyzowana skórka stosowana jest do ciast
Czym jest POMARAŃCZA (Citrus sinensis znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
- Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i pomarańcza (citrus sinensis).
- Przygotowanie PORZECZKI: BIAŁA, CZERWONA I CZARNA (Ribes Sp):
- Gotowanie o uprawie w Europie pochodzą z XV w. Bogate w witaminę C, w szczególności porzeczka czarna. Zawierają pektyny, garbniki i antocyjany i składniki mineralne, w tym bor i jod, a również związki żelaza pomarańcza (citrus sinensis).
- Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sp.):
- Gotowanie śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli pomarańcza (citrus sinensis).
- Przygotowanie POZIOMKA (Fragaria Vesca):
- Gotowanie leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym zapachu. Cechują się niską wartością kaloryczną (36 kcal/100g). Idealne na surowo, podawane także jako deser pomarańcza (citrus sinensis).
- Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
- Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pomarańcza (citrus sinensis).