sinens citrus pomarańcza definicja
Dla wegetarian POMARAŃCZA (Citrus sinensis). Słownik państwach śródziemnomorskich, południowych.

Czy przydatne?

Dieta POMARAŃCZA (Citrus sinensis)

POMARAŃCZA (Citrus sinensis przygotowanie
Przygotowanie pomarańcza (citrus sinensis) dieta

Definicja POMARAŃCZA (CITRUS SINENSIS): Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza olejku bergamotowego służącego do aromatyzowania herbaty Earl Grey). Pomarańcze słodkie spożywane są na surowo, w sałatkach owocowych, jako bonus do potraw i ciast. Służą do wyrobu soków, galaretek i dżemów. Zawierają niewielkie ilości witamin i soli mineralnych, mają właściwości bakteriobójcze. Pod skórką znajduje się biała warstwa, tak zwany albedo, bogata w witaminę P (rutynę) i pektyny. Kandyzowana skórka stosowana jest do ciast

Czym jest POMARAŃCZA (Citrus sinensis znaczenie w Słownik wege P.

Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na pomarańcza (citrus sinensis).
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sp.):
Gotowanie śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli pomarańcza (citrus sinensis).
Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pomarańcza (citrus sinensis).
Przygotowanie PSZENICA:
Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze pomarańcza (citrus sinensis).
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i pomarańcza (citrus sinensis).
  • Dodano:
  • Autor: