
Definicja POMIDOR (LYOPERSICON ESCULENTUM): Pochodzi z Ameryki, do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą w skład pikli i czatnejów, wytwarza się z nich sok, przecier, koncentrat i keczup. Zawierają witaminy A, B1, B2, C, PP, niewielkie ilości D, E i K, składniki mineralne – w pierwszej kolejności związki potasu, lecz również sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, niklu, kobaltu, magnezu i manganu. Zasadotwórcze, chociaż kwaśne w smaku z racji na zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego. Sugerowane w dietach odchudzających, w cukrzycy, chorobach nerek i serca. z racji na zawartość bromu działają także kojąco
Czym jest POMIDOR (Lyopersicon znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
- Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i pomidor (lyopersicon esculentum) co to jest.
- Przygotowanie PSZENICA:
- Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze pomidor (lyopersicon esculentum) definicja.
- Przygotowanie POZIOMKA (Fragaria Vesca):
- Gotowanie leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym zapachu. Cechują się niską wartością kaloryczną (36 kcal/100g). Idealne na surowo, podawane także jako deser pomidor (lyopersicon esculentum) co znaczy.
- Przygotowanie POR (Allium Porrum):
- Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych pomidor (lyopersicon esculentum) słownik.
- Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
- Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pomidor (lyopersicon esculentum) znaczenie.