Definicja SZAFRAN: Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast
Czym jest SZAFRAN znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie SZPARAGI (Asparagus Officinalis):
- Gotowanie Europy z Bliskiego Wschodu. Istnieje ok. 20 odmian dwóch podstawowych gatunków: szparagów zielonych i szparagów białych. Częścią jadalną sa grube, mięsiste pędy zakończone główką. Cenne z racji na szafran co znaczy.
- Przygotowanie SAŁATA (Latuca Sativa):
- Gotowanie Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93 szafran krzyżówka.
- Przygotowanie ŚLIWA (Prunus Domestica):
- Gotowanie Syrii i Kaukazu. Aktualnie uprawia się kilka tys. odmian. Owoce śliwy – wydłużone albo kuliste pestkowce, zielone, żółte albo fioletowe – są bogate w witaminy, szczególnie w prowitaminę A, witaminy z szafran co to jest.
- Przygotowanie SZAFRAN UPRAWNY (Crocus Sativus):
- Gotowanie używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną szafran słownik.
- Przygotowanie SOJA (Glycine Max):
- Gotowanie Została sprowadzona do Europy najpierw XX w. poprzez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Jest ceniona z racji na spore wartości odżywcze. Zawiera 50% białka, 25% tłuszczu i witaminy i sole mineralne szafran czym jest.
