Definicja FASOLA ZWYCZAJNA (PHASEOLUS VULGARIS): Wijące pnącze pochodzące z Ameryki Południowej. Pod względem zawartości białka nasiona fasoli przewyższają idealne gatunki mięs (około 22 g w 100 g, w trakcie gdy wołowina – 12,5 g w 100 g). Ponadto są bogate w związki magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku i manganu. Zawierają również znaczące ilości witaminy R i mniejsze witamin z gatunku B i C. Istnieje sporo odmian fasoli, między innymi fasola „Jaś” o sporych ziarnach, fasola czerwona, fasola czarna. Sporządza się z niej samodzielne dania, dodaje do zup, sałatek i duszonych potraw. Puree z nasion fasoli może być cennym lekiem w sytuacjach zapaleń błony śluzowej żołądka i w leczeniu otyłości. Strąki fasoli przyspieszają gojenie ran, mają właściwości moczopędne, obniżają poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze
Czym jest FASOLA ZWYCZAJNA (Phaseolus znaczenie w Słownik wege F.