gałka muszkatołowa myrtica definicja
Dla wegetarian GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica fragrans). Słownik korzennego, pochodzącego z.

Czy przydatne?

Dieta GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica fragrans)

GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica przygotowanie
Przygotowanie gałka muszkatołowa (myristica fragrans) dieta

Definicja GAŁKA MUSZKATOŁOWA (MYRISTICA FRAGRANS): Pozbawiony mięsistej osłonki owoc drzewa – muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji. Zawiera olejek eteryczny i dużo związków tłuszczowych. Z racji na mocny zapach i korzenny smak jest stosowana do zup, sosów, potraw z jarzyn, pasztetów. Jako przyprawę stosuje się także tak zwany kwiat muszkatołowy (macis), stanowiący osnówkę otaczającą nasienie. Zmielone płatki "kwiatu" muszkatołowego dodaje się do sosów beszamelowych i czystych zup. Wchodzą one także w skład indyjskiej przyprawy garam masala

Czym jest GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica znaczenie w Słownik wege G.

Przygotowanie GROCH (Pisum Sativum):
Gotowanie najstarszych roślin uprawnych, znana już w epoce kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g wody (w 100 g), 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów. Jest wysokokaloryczny, zasadotwórczy gałka muszkatołowa (myristica fragrans).
Przygotowanie GORCZYCA (Sinapis):
Gotowanie używa się nasion rośliny z rodz. krzyżowych, zawierających olejki eteryczne, glikozyd sinigrinę i do 40% tłuszczu. Po wytłoczeniu oleju (stosowanego do celów farmaceutycznych) sproszkowane nasiona gałka muszkatołowa (myristica fragrans).
Przygotowanie GOŹDZIKI (Eugenia Caryohyllata):
Gotowanie używa się częściowo rozwiniętych suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego – drzewa pochodzącego z Moluków, zwanych Wyspami Korzennymi. Znane od tysiącleci w Chinach, mają czerwonobrązową gałka muszkatołowa (myristica fragrans).
Przygotowanie GRAPEFRUIT (Citrus Paradisi):
Gotowanie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, aktualnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji. Spore, żółte albo żółto-czerwone owoce, zgromadzone w grona gałka muszkatołowa (myristica fragrans).
Przygotowanie GRYKA:
Gotowanie specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, fundamentalny pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej. Z racji na trudne warunki pogodowe, jakie musi gałka muszkatołowa (myristica fragrans).
  • Dodano:
  • Autor: