
Definicja CHILLI (CAPSICUM FRUTENSCENS): Przyprawę stanowią małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże, suszone i w formie proszku (pieprz cayenne, zwany odmiennie tureckim, albo pieprz gwinejski) są składnikiem sosu chilli, sosu tabasco i większości past i mieszanek przyprawowych. Konserwuje się je również w soli albo marynuje. Występuje w wielu odmianach, których owoce różnią się wielkością (od 1 do 5 cm długości), kolorem, zapachem zawartością odpowiedzialnego za palący smak związku – kapsainy. Wszystkie zielone odmiany chilli są znacząco ostrzejsze od czerwonych
Czym jest CHILLI (Capsicum frutenscens znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
- Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A chilli (capsicum frutenscens) co to jest.
- Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
- Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w chilli (capsicum frutenscens) definicja.
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy chilli (capsicum frutenscens) co znaczy.
- Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
- Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy chilli (capsicum frutenscens) słownik.
- Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
- Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy chilli (capsicum frutenscens) znaczenie.