Definicja CHILLI (CAPSICUM FRUTENSCENS): Przyprawę stanowią małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże, suszone i w formie proszku (pieprz cayenne, zwany odmiennie tureckim, albo pieprz gwinejski) są składnikiem sosu chilli, sosu tabasco i większości past i mieszanek przyprawowych. Konserwuje się je również w soli albo marynuje. Występuje w wielu odmianach, których owoce różnią się wielkością (od 1 do 5 cm długości), kolorem, zapachem zawartością odpowiedzialnego za palący smak związku – kapsainy. Wszystkie zielone odmiany chilli są znacząco ostrzejsze od czerwonych
Czym jest CHILLI (Capsicum frutenscens znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
- Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w chilli (capsicum frutenscens) co znaczy.
- Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
- Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza chilli (capsicum frutenscens) krzyżówka.
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 chilli (capsicum frutenscens) co to jest.
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na chilli (capsicum frutenscens) słownik.
- Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
- Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy chilli (capsicum frutenscens) czym jest.