Definicja KMINEK (CARUM CARVI): Należy do najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski. Przyprawą są wygięte sierpowato owoce o długości 5 mm, z sporą zawartością olejku eterycznego, o szarobrunatnej barwie, mocnym zapachu i słodkawo-palącym smaku. Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów, marynat i kwaszonek, służy także do wyrobu nalewek. Ma także działanie lecznicze – wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne, rozkurczowe. Znajduje wykorzystanie przy wzdęciach, braku łaknienia, kolkach, zaparciach
Czym jest KMINEK (Carum carvi znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
- Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kminek (carum carvi) co znaczy.
- Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
- Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kminek (carum carvi) krzyżówka.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kminek (carum carvi) co to jest.
- Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
- Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kminek (carum carvi) słownik.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kminek (carum carvi) czym jest.