
Definicja SZPINAK (SPINACIA OLERACEA): Pochodzi z Persji. Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa krwiotwórczo. Spożywany w stanie surowym w sałatkach, również gotowany i duszony i jako składnik farszów do pierogów, naleśników czy zapiekanek
Czym jest SZPINAK (Spinacia oleracea znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie SZAFRAN UPRAWNY (Crocus Sativus):
- Gotowanie używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną szpinak (spinacia oleracea).
- Przygotowanie SAŁATA (Latuca Sativa):
- Gotowanie Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93 szpinak (spinacia oleracea).
- Przygotowanie SZPARAGI (Asparagus Officinalis):
- Gotowanie Europy z Bliskiego Wschodu. Istnieje ok. 20 odmian dwóch podstawowych gatunków: szparagów zielonych i szparagów białych. Częścią jadalną sa grube, mięsiste pędy zakończone główką. Cenne z racji na szpinak (spinacia oleracea).
- Przygotowanie SOJA (Glycine Max):
- Gotowanie Została sprowadzona do Europy najpierw XX w. poprzez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Jest ceniona z racji na spore wartości odżywcze. Zawiera 50% białka, 25% tłuszczu i witaminy i sole mineralne szpinak (spinacia oleracea).
- Przygotowanie SZAFRAN:
- Gotowanie Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast szpinak (spinacia oleracea).