Definicja SZPINAK (SPINACIA OLERACEA): Pochodzi z Persji. Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa krwiotwórczo. Spożywany w stanie surowym w sałatkach, również gotowany i duszony i jako składnik farszów do pierogów, naleśników czy zapiekanek
Czym jest SZPINAK (Spinacia oleracea znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie SELER ZWYCZAJNY (Apium Graveolans):
- Gotowanie starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy szpinak (spinacia oleracea) co znaczy.
- Przygotowanie SAŁATA (Latuca Sativa):
- Gotowanie Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93 szpinak (spinacia oleracea) krzyżówka.
- Przygotowanie SZAFRAN:
- Gotowanie Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast szpinak (spinacia oleracea) co to jest.
- Przygotowanie ŚLIWA (Prunus Domestica):
- Gotowanie Syrii i Kaukazu. Aktualnie uprawia się kilka tys. odmian. Owoce śliwy – wydłużone albo kuliste pestkowce, zielone, żółte albo fioletowe – są bogate w witaminy, szczególnie w prowitaminę A, witaminy z szpinak (spinacia oleracea) słownik.
- Przygotowanie SZPARAGI (Asparagus Officinalis):
- Gotowanie Europy z Bliskiego Wschodu. Istnieje ok. 20 odmian dwóch podstawowych gatunków: szparagów zielonych i szparagów białych. Częścią jadalną sa grube, mięsiste pędy zakończone główką. Cenne z racji na szpinak (spinacia oleracea) czym jest.