użyć kolendra coriandrum definicja
Dla wegetarian KOLENDRA (Coriandrum sativum). Słownik rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej.

Czy przydatne?

Wege KOLENDRA (Coriandrum sativum)

KOLENDRA (Coriandrum sativum wege
KOLENDRA (Coriandrum sativum) wege

Definicja: Przyprawą są suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po wysuszeniu stosowane są do potraw pikantnych i słodkich, do ciast, pikli, do aromatyzowania wódek i likierów. Świeże liście zwane kinzą znajdują wykorzystanie w państwach śródziemnomorskich i azjatyckich, gdzie są dodawane do sałatek, zup i sosów. Nasion używa się do marynowania ogórków i grzybów. Kolendra jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Ma działanie lecznicze – rozkurczowe i żołądkowe. Służy jako lek wspomagający w chorobach pęcherzyka żółciowego, nieżycie niedokwaśnym żołądka, nadmiernej fermentacji jelitowej

Czym jest KOLENDRA (Coriandrum sativum znaczenie w Słownik wege K.