kapusta brukselska brassica definicja
Dla wegetarian KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica oleracea var. gemmifera). Słownik łodydze. Spożywana w.

Czy przydatne?

Dieta KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica oleracea var. gemmifera)

KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica przygotowanie
Przygotowanie kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera) dieta

Definicja KAPUSTA BRUKSELSKA (BRASSICA OLERACEA VAR. GEMMIFERA): Miniaturowa kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapustnych (4,4%), wiele witaminy C, A, B1 i B2 i żelazo, fosfor, magnez, siarkę, wapń i potas. Jest kwasotwórcza, więc nie należy zestawiać jej z daniami mącznymi

Czym jest KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
  • Dodano:
  • Autor: