
Definicja KAPUSTA BRUKSELSKA (BRASSICA OLERACEA VAR. GEMMIFERA): Miniaturowa kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapustnych (4,4%), wiele witaminy C, A, B1 i B2 i żelazo, fosfor, magnez, siarkę, wapń i potas. Jest kwasotwórcza, więc nie należy zestawiać jej z daniami mącznymi
Czym jest KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
- Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
- Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
- Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
- Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
- Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
- Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
- Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).