kapusta brukselska brassica definicja
Dla wegetarian KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica oleracea var. gemmifera). Słownik łodydze. Spożywana w.

Czy przydatne?

Dieta KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica oleracea var. gemmifera)

KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica przygotowanie
Przygotowanie kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera) dieta

Definicja KAPUSTA BRUKSELSKA (BRASSICA OLERACEA VAR. GEMMIFERA): Miniaturowa kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapustnych (4,4%), wiele witaminy C, A, B1 i B2 i żelazo, fosfor, magnez, siarkę, wapń i potas. Jest kwasotwórcza, więc nie należy zestawiać jej z daniami mącznymi

Czym jest KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta brukselska (brassica oleracea var. gemmifera).
  • Dodano:
  • Autor: