
Definicja CZARNUSZKA (NIGELLA SATIVA): Czarne, drobne nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy służące jako środek leczniczy w dolegliwościach żołądkowych i ziołowy lek moczopędny
Czym jest CZARNUSZKA (Nigella sativa znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 czarnuszka (nigella sativa).
- Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
- Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w czarnuszka (nigella sativa).
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy czarnuszka (nigella sativa).
- Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
- Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże czarnuszka (nigella sativa).
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na czarnuszka (nigella sativa).