sativa nigella czarnuszka definicja
Dla wegetarian CZARNUSZKA (Nigella sativa). Słownik gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu.

Czy przydatne?

Dieta CZARNUSZKA (Nigella sativa)

CZARNUSZKA (Nigella sativa przygotowanie
Przygotowanie czarnuszka (nigella sativa) dieta

Definicja CZARNUSZKA (NIGELLA SATIVA): Czarne, drobne nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy służące jako środek leczniczy w dolegliwościach żołądkowych i ziołowy lek moczopędny

Czym jest CZARNUSZKA (Nigella sativa znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 czarnuszka (nigella sativa).
Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy czarnuszka (nigella sativa).
Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy czarnuszka (nigella sativa).
Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza czarnuszka (nigella sativa).
Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na czarnuszka (nigella sativa).
  • Dodano:
  • Autor: