
Definicja JĘCZMIEŃ: Jest najdłużej znanym zbożem, istniał już 4 tys. lat temu w Abisynii i Nepalu. Był tradycyjnym fundamentalnym pokarmem w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie i na Środkowym Wschodzie. Prócz wartości odżywczych jęczmień posiada właściwości łagodzące stany zapalne przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Najczęściej spożywany w formie kaszy perłowej (łamane i polerowane ziarno jęczmienne, do sporządzania zup albo gotowania na sypko) i pęczaku (kaszy z całych ziaren jęczmienia, odplewionych i wypolerowanych)
Czym jest JĘCZMIEŃ znaczenie w Słownik wege J.
- Przygotowanie JABŁKO (Malus Domestica):
- Gotowanie będącej jednej z najstarszych roślin użytkowych i uprawnych. Istnieje powyżej 10 tys. odmian różniących się smakiem, aromatem, słodyczą, konsystencją, kształtem, barwą i rodzajem miąższu. Zawierają jęczmień.
- Przygotowanie JARMUŻ (Brassica Oleracea Var. Sabellica):
- Gotowanie kapustnych. Jadalne są spore, karbowane liście. Lekko zasadotwórczy, bogaty w wapń (200 mg w 100g), zawiera karoten (lepiej przyswajalny niż z marchwi), dość wiele witaminy C, niewielkie ilości E, B6 jęczmień.
- Przygotowanie JAŁOWIEC POSPOLITY (Juniperus Communis):
- Gotowanie owoce – szyszkojagody o gorzko-słodkim smaku i mocnym zapachu krzewu rosnącego na półkuli północnej. Są stosowane do marynat, sosów i potraw z kapusty i do wyrobu ginu. Mają także działanie lecznicze jęczmień.