Definicja KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (FOENICULUM VULGARE): Przyprawą są nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je do sałatek i przetworów. Mają także działanie lecznicze – wykrztuśne, rozkurczowe i mlekopędne. Znajdują wykorzystanie przy wzdęciach, kolkach jelitowych (w szczególności u małych dzieci), zaburzeniach trawienia, kamicy żółciowej i moczowej, karmieniu piersią. Mięsiste ogonki liściowe stanowią jarzynę
Czym jest KOPER WŁOSKI - FENKUŁ znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
- Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) co znaczy.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) krzyżówka.
- Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
- Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) co to jest.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) słownik.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) czym jest.