koper włoski fenkuł definicja
Dla wegetarian KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum vulgare). Słownik anyżek) i świeże pędy.

Czy przydatne?

Dieta KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum vulgare)

KOPER WŁOSKI - FENKUŁ przygotowanie
Przygotowanie koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) dieta

Definicja KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (FOENICULUM VULGARE): Przyprawą są nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je do sałatek i przetworów. Mają także działanie lecznicze – wykrztuśne, rozkurczowe i mlekopędne. Znajdują wykorzystanie przy wzdęciach, kolkach jelitowych (w szczególności u małych dzieci), zaburzeniach trawienia, kamicy żółciowej i moczowej, karmieniu piersią. Mięsiste ogonki liściowe stanowią jarzynę

Czym jest KOPER WŁOSKI - FENKUŁ znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
  • Dodano:
  • Autor: