kapusta głowiasta brassica definicja
Dla wegetarian KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica oleracea var. capitata). Słownik czerwone (w zależności.

Czy przydatne?

Dieta KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica oleracea var. capitata)

KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica przygotowanie
Przygotowanie kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata) dieta

Definicja KAPUSTA GŁOWIASTA (BRASSICA OLERACEA VAR. CAPITATA): Ma zwartą, zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo w sałatkach i surówkach podawanych z majonezem albo oliwą, stosowana do zup kapuśniaków, gołąbków i do kiszenia. Kapusta czerwona ma ostrzejszy smak niż biała, nadaje się do sporządzania surówek i sałatek, gotowania i duszenia. Liście kapusty zawierają dość spore ilości prowitaminy A i witaminy C (która tylko w niewielkim stopniu ulega unieczynnieniu w trakcie kiszenia i mrożenia), a również sole potasu, wapnia, fosforu i siarki. Spora zawartość błonnika skutkuje, iż kapusta jest środkiem przeciwdziałającym zaparciom i pomocnym w dietach odchudzających. Sok ze świeżej kapusty zawiera witaminę U, przyspieszającą gojenie się ran, a w szczególności owrzodzeń przewodu pokarmowego. Z racji na właściwości wykrztuśne i dezynfekujące może być służący w leczeniu suchego kaszlu i do płukania gardła przy anginach. Związki czynne zawarte w kapuście regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, niszczą również gronkowce. Zewnętrznie liście kapusty wspomagają leczenie owrzodzeń i oparzeń

Czym jest KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata).
Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata).
Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata).
  • Dodano:
  • Autor: