
Definicja KAPUSTA GŁOWIASTA (BRASSICA OLERACEA VAR. CAPITATA): Ma zwartą, zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo w sałatkach i surówkach podawanych z majonezem albo oliwą, stosowana do zup kapuśniaków, gołąbków i do kiszenia. Kapusta czerwona ma ostrzejszy smak niż biała, nadaje się do sporządzania surówek i sałatek, gotowania i duszenia. Liście kapusty zawierają dość spore ilości prowitaminy A i witaminy C (która tylko w niewielkim stopniu ulega unieczynnieniu w trakcie kiszenia i mrożenia), a również sole potasu, wapnia, fosforu i siarki. Spora zawartość błonnika skutkuje, iż kapusta jest środkiem przeciwdziałającym zaparciom i pomocnym w dietach odchudzających. Sok ze świeżej kapusty zawiera witaminę U, przyspieszającą gojenie się ran, a w szczególności owrzodzeń przewodu pokarmowego. Z racji na właściwości wykrztuśne i dezynfekujące może być służący w leczeniu suchego kaszlu i do płukania gardła przy anginach. Związki czynne zawarte w kapuście regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, niszczą również gronkowce. Zewnętrznie liście kapusty wspomagają leczenie owrzodzeń i oparzeń
Czym jest KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata) co znaczy.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata) krzyżówka.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata) co to jest.
- Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
- Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata) słownik.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta głowiasta (brassica oleracea var. capitata) czym jest.