
Definicja KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (FOENICULUM VULGARE): Przyprawą są nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je do sałatek i przetworów. Mają także działanie lecznicze – wykrztuśne, rozkurczowe i mlekopędne. Znajdują wykorzystanie przy wzdęciach, kolkach jelitowych (w szczególności u małych dzieci), zaburzeniach trawienia, kamicy żółciowej i moczowej, karmieniu piersią. Mięsiste ogonki liściowe stanowią jarzynę
Czym jest KOPER WŁOSKI - FENKUŁ znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
- Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) co to jest.
- Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
- Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) definicja.
- Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
- Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) co znaczy.
- Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
- Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) słownik.
- Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
- Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) znaczenie.