koper włoski fenkuł definicja
Dla wegetarian KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum vulgare). Słownik anyżek) i świeże pędy.

Czy przydatne?

Dieta KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum vulgare)

KOPER WŁOSKI - FENKUŁ przygotowanie
Przygotowanie koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare) dieta

Definicja KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (FOENICULUM VULGARE): Przyprawą są nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je do sałatek i przetworów. Mają także działanie lecznicze – wykrztuśne, rozkurczowe i mlekopędne. Znajdują wykorzystanie przy wzdęciach, kolkach jelitowych (w szczególności u małych dzieci), zaburzeniach trawienia, kamicy żółciowej i moczowej, karmieniu piersią. Mięsiste ogonki liściowe stanowią jarzynę

Czym jest KOPER WŁOSKI - FENKUŁ znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do koper włoski - fenkuł (foeniculum vulgare).
  • Dodano:
  • Autor: