sativa latuca sałata definicja
Dla wegetarian SAŁATA (Latuca sativa). Słownik prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość.

Czy przydatne?

Dieta SAŁATA (Latuca sativa)

SAŁATA (Latuca sativa przygotowanie
Przygotowanie sałata (latuca sativa) dieta

Definicja SAŁATA (LATUCA SATIVA): Pochodzi z Azji. Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93% wody, spożywana na surowo w formie sałatek i dodatku do kanapek. Klasyfikuje pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom. Z racji na właściwości moczopędne sugerowana chorym z obrzękami i nadciśnieniem tętniczym. Posiada również właściwości uspokajające i nasenne

Czym jest SAŁATA (Latuca sativa znaczenie w Słownik wege S.

Przygotowanie SZPINAK (Spinacia Oleracea):
Gotowanie Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa sałata (latuca sativa).
Przygotowanie SELER ZWYCZAJNY (Apium Graveolans):
Gotowanie starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy sałata (latuca sativa).
Przygotowanie SZPARAGI (Asparagus Officinalis):
Gotowanie Europy z Bliskiego Wschodu. Istnieje ok. 20 odmian dwóch podstawowych gatunków: szparagów zielonych i szparagów białych. Częścią jadalną sa grube, mięsiste pędy zakończone główką. Cenne z racji na sałata (latuca sativa).
Przygotowanie SOJA (Glycine Max):
Gotowanie Została sprowadzona do Europy najpierw XX w. poprzez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Jest ceniona z racji na spore wartości odżywcze. Zawiera 50% białka, 25% tłuszczu i witaminy i sole mineralne sałata (latuca sativa).
Przygotowanie SZAFRAN UPRAWNY (Crocus Sativus):
Gotowanie używa się znamion znajdujących się na długiej szyjce słupka wyrastającego z kwiatu byliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Po wysuszeniu znamiona uzyskują lekko gorzkawy, korzenny smak i intensywną sałata (latuca sativa).
  • Dodano:
  • Autor: