
Definicja SAŁATA (LATUCA SATIVA): Pochodzi z Azji. Zawiera niewielkie ilości witamin – prowitaminę A, witaminy E, B1, B2, PP i C, dość wiele związków mineralnych – sole wapnia, potasu, żelaza i jodu i kwasy organiczne. Niskokaloryczna, zawiera 93% wody, spożywana na surowo w formie sałatek i dodatku do kanapek. Klasyfikuje pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom. Z racji na właściwości moczopędne sugerowana chorym z obrzękami i nadciśnieniem tętniczym. Posiada również właściwości uspokajające i nasenne
Czym jest SAŁATA (Latuca sativa znaczenie w Słownik wege S.
- Przygotowanie SZPINAK (Spinacia Oleracea):
- Gotowanie Do Europy został przywieziony poprzez Arabów. Posiada bardzo wiele łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu i witaminy A, B1, B2, PP i dużo witaminy C. Z racji na sporą zawartość chlorofilu działa sałata (latuca sativa) co to jest.
- Przygotowanie SZAFRAN:
- Gotowanie Znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej, o wyglądzie ciemnopomarańczowych nitek, o gorzkawym i piekącym smaku. Zawiera żółty barwnik – krecynę, służy jako przyprawa i barwnik do ciast sałata (latuca sativa) definicja.
- Przygotowanie SZPARAGI (Asparagus Officinalis):
- Gotowanie Europy z Bliskiego Wschodu. Istnieje ok. 20 odmian dwóch podstawowych gatunków: szparagów zielonych i szparagów białych. Częścią jadalną sa grube, mięsiste pędy zakończone główką. Cenne z racji na sałata (latuca sativa) co znaczy.
- Przygotowanie ŚLIWA (Prunus Domestica):
- Gotowanie Syrii i Kaukazu. Aktualnie uprawia się kilka tys. odmian. Owoce śliwy – wydłużone albo kuliste pestkowce, zielone, żółte albo fioletowe – są bogate w witaminy, szczególnie w prowitaminę A, witaminy z sałata (latuca sativa) słownik.
- Przygotowanie SELER ZWYCZAJNY (Apium Graveolans):
- Gotowanie starożytności. W bulwiastym korzeniu selera znajdują się niewielkie ilości witaminy C, B1, B2 i PP i sole potasu, wapnia, fosforu, a również kwas szczawiowy. Liście selera zawierają prawie 100 razy sałata (latuca sativa) znaczenie.